torsdag 9 juni 2011

Den idylliska gården

Någon har sagt att vi bär i småstaden i våra hjärtan som den enda riktiga miljöformen. Småstadsidyllen kanske många uppfattar som någonting förgånget ungefär som "den gamla goda tiden". Men småstadsidyllen lever än och den är så härligt svensk och allmänmänsklig. Det idylliska Alingsås beskrivs av många resenärer. En av dessa förtjustes på 1930-talet vid sitt besök i Alingsås över att det i Sverige ännu fanns en småstad där man kunde andas in idyllens milda luft. Alingsås, menade resenären, låg småstadsförnämt kring Lillån. Allt var så tyst att steg och röster ekade onaturligt högt över det tomma torget. Och husen kring torget och utmed gatorna bevarade samma gammalsvenska, enkelt aristokratiska, på en gång strama och vänliga hållning som de fick en gång när de byggdes efter de svåra bränderna på 1700-talet.

Trettiotalsresenären skildrar ett stilla och rofyllt Alingsås. Tidigare besökare skildrar staden på liknande vis som en rofylld skönhet. Fredrika Bremer lär i sina brev ha talat om den nätta staden Alingsås med sina välskötta små trädgårdar.

En idyllisk gård av det slag som tidigare resenärer beskrivit är den på Plangatan 23. Med sina träd, buskar och planteringar kring gårdshus och bostadshus är den lilla gård ett stycka gammal småstadskultur. Den välansade trädgården fungerar som ett utreum till den små bostadsutrymmerna inomhus.

Bostadshuset med sin höga stensockel ligger med långsida utmed Plangatan och inne på gården finns vedbodar, torrdass och ett litet bostadshus. Tomten med bärbuskar och grönsakland sluttar ner mot Lillån. Här bodde skomakaren Erik Wettering i början av 1800-talet och barnmorskan Christina Johansson på 1870- och 1890-talet. Erik Wetterling omnämns som skomakare är 1819 och har då en en gesäll och en lärling i sin verkstad.

I våra dagars områdesplan för Alingsås stadskärna finns den idylliska gården på Plangatan med i förteckningen över fastigheter, som betecknas som kulturhistoriskt intressanta.

Per Henrik Rosenström

Ur boken Hus och gårdar i Alingsås, 1987

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar