Kopparstick ur Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna
Hur gammalt namnet Alingsås är och vad det betyder finns fler divergerande uppfattningar om. Första gången sockennamnet Alingsås uppträder framträder i historiska källor är år 1357 och då skrives det Aalinsxaas. Under 1500- och 1600-talet har olika stavningar av namnet förekommit såsom Allüshooss, Aalissas, Alliggzaas, Alingsåss och Allingsåss. Men vad kan namnet betyda? Det finns många försök till tolkningar.
I samlingsverket Ortnamnen i Älvsborgs län utgivet av Kungliga ortnamnskommitén säger man att staden fått sitt namn efter Alingsås kyrkby, som i sin tur fått namnet efter en ås nordöst om staden. Den första delen av namnet som är Aling är ett personnamn med en ursprunglig betydelse av person från Ale härad.
Den ås nordöst om staden om vilken man talar är Nolbyåsen och de personer som kommit flyttande från Ale härad och slagit sig ner intill denna ås kallades Alingar och platsen där de byggde sin by fick namnet Alingsås.
Den tolkningen av namnet anses i dag som den mest korrekta. Men det finns även andra försök till tolkningar. Prosten Harald Ullenius i Timmele (1661-1731) skriver följande om Alingsås: Där staden nu ligger var tidigare några bondgårdar. Men namnet Alingsås hade Bondkyrkan och socknen av ålder långt innan staden grundades. Ullenius gör gällande att namnet kommit utav Hal eller Ahl med betydelse kyrka och ås, som ligger strax öster om staden. Sammanställer man de båda leden skulle Alingsås få betydelsen kyrka nära åsen.
I prosten Olof Sundholms (1752-1819) samlingar i Skara stift - och landsbibliotek finns en annan beskrivning av Alingsåsnamnet. Han vill påstå, även om det låter enfaldigt och föga antikvariskt som han själv säger, att den rika tillgången på al i grannskapet av Säveån och platsen för den första byn skulle ha gett byn dess namn. Många släkter har också uppfattat det så, säger han, när det tagit namn som Ahlgren, Alström, Ahlstedt och Ahlander.
I Sundholms samlingar finns det också en annan förklaring till det senare ledet i namnet, nämligen -ås, vilket är liktydligt med -os med betydelse åmynning. I ett annat ortnamn, nämligen Lödöse, har det senare ledet - öse just denna betydelse av åmynning. Lödöse betyder alltså Ljudaåns mynning.
Litterören F W Nyman (1843-1907) slutligen har i sin lilla skrift om Alingsås ytterligare en tolkning av namnet. Han tror inte alls att trädet al har gett upphov till bynamnet. I stället gör han gällande att namnet kan uppdelas i tre delar, a-lings-ås, och översättas till den lilla åns ås. För att betsämma det gamla det gamla namnet, säger han, måste man gå tillbaks till den tid då slätten mellan Säveån och Gärdsken var obebyggd och att bergåsen (Häradsberget) var den silhuett, som gav platsen dess karaktär. Det isländska ordet á i betydelsen å jämte diminutivändelsen - ling samt ås skulle tillsammans betyde den lilla åns ås.
Per Henrik Rosenström
Utdrag ur tidningsartikel i Alingsås Tidning 19730507
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar