fredag 9 december 2011

Järtas hus

Den gamla trästaden brukar vi kalla den del av innerstaden, som begränsas av Ringgatorna i norr, söder, öster och väster. Utanför dessa fanns öppna marker med enstaka hus och gårdar. Den nya trästaden var en del av staden, som under 1800-talets senare del växte fram på markerna öster om Östra Ringgatan.

En av de första, som uppförde ett hus åt sig var Fredrik Rutger Järta. Det byggdes 1870 och kom att ligga vid Kungsgatan strax öster om Östra Ringgatan. Huset var ett tvåvånings trähus stort nog åt hans stora konstsamling och bibliotek.

Fredrik Järta valde att bosätta sig i lilla Alingsås 1865. Av okänd anledning avbröt han sin karriär som ämbetsman i Stockholm och levde ett undanskymt liv i Alingsås. Han avled 1882 och när hans testamente öppnades kunde man konstatera att han till Alingsås stad donerat såväl Plantaget som det grönområde som vi idag kallar Järtas park. I donationsbetämmelserna fanns klart angivet att dessa båda grönområden för all framtid skulle vara parker och ej bebyggas.

Järtas hus vid Kungsgatan blev 1894 lokal för flickskolan. Louise Forsell, som var en utomordentlig intelligent och livlig kvinna, hade 1856 öppnat en flickpension i en fastighet nära bron till våra dagars Elverk. Ur denna flickpension växte så småningom "Alingsås elementärskola för flickor" fram. Sina lokaler hade skolan först i Hüttlingska huset på Plangatan och senare i Lindquistska gården på Drottninggatan i kv Hägern för att därefter flytta till Järtas hus med Louise Lindstedt som föreståndarinna. Då hade skolan 48 elever och när skolan upphörde 1905 fanns 66 flickor. Skälet till att skolan upphörde var att den nya samskolan inrättades i nuvarande Gustav Adolfskolan och flickskolans elever flyttade helt enkelt över dit.

Järtas hus har alltsedan dess inrymt bostäder och butiker. I områdesplanen från år 1980 fastslås att huset är kulturhistoriskt värdefullt. Ett litet orosmoln seglade upp på himlen när hela kvarteret såldes till intressenter i Göteborg och planer fanns på stora förändringar av hela kvarteret. Men Järtas hus ligger kvar och vänder sin stiliga träfasad mot den gröna parken.

Per Henrik Rosenström

Ur boken Hus och gårdar i Alingsås, 1987

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar