tisdag 24 november 2009

Det gamla tingshuset

Lördagen den 28 december 1899 invigde man det nya tingshuset, uppfört i tegel vid Södra Ringgatan. Kontraktsprosten Blomberg i Lena fick förrätta invigningen då statsrådet D G Restadius var förhindrad.

Det gamla tingshuset vid Plangatan i kv Spinnaren, som nyligen rivits, såg som sin siste häradshövding denne Restadius. Han kom till Alingsås 1888 och blev ledamot av riksdagens andra kammare 1892 och slutligen konsultativt stadsråd i den första Boströmska ministären 1899 där han stannade kvar till sin död ett år senare.

I bevarade brandförsäkringshandlingar, hoa ständernas försäkringsaktiebolag , daterade 1824 finns såväl gamla tingshuset som övriga byggnader i kvarteret beskrivna. Det talas i detta brev om domarsalen som låg på andra våningen och gick tvärs över hela huset.

Byggnaden var uppförd av liggande timmer med lockpanel som nu sist varit grönmålad. Man kan förmoda att byggnaden varit uppförd i början av 1800-talet i likhet med flera av husen i samma och intilliggande kvarter. Den sista stora branden på 1700-talet närmare bestämt 1779 förstörde hela det Alströmerska fabrikskomplexet väster om Lilla Torget.

Det talas ofta om att häktet eller fängelset skulle ha funnits i det gamla tingshuset. Visserligen har det funnits en mycket liten källare under den västra delen av huset men den har säkerligen aldrig använts för att hysa de häktade.. I stället lär det ha funnits ett häkte på samma tomt men i sluttningen ner mot Lillån.

Sedan 1900 har det gamla gröna tingshuset fungerat som bostadshus och ägts av Alingsås Bomullsväveri.

Det gamla tingshuset vid Plangatan i Alingsås har nu jämnats med marken.


Per Henrik Rosenström


Alingsås Tidning 19690115

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar