torsdag 11 mars 2010

Gustaf Nilssons hus

Ännu så sent som på 1880-talet var tomterna i de kvarter, som låg i korsningen av Plangatan och Nygatan obebyggda som när på hörnhuset i kv Kämpen. Här finns alltid gott om utrymme för nya hus och stadsfiskalen Gustaf Nilsson valde hörntomten i kv Väduren för sin pampiga trävilla , som restes 1907.

Det är en för sin tid ytterst modern och typisk trävilla i två våningar med källare och vind. Det finns inte många tornvillor i innerstaden av det här slaget så därför är det så mycket intressantare att den bevaras. Alingsås kommun äger huset och socialförvaltningen använder lokalerna för sitt daghem Linden.

Stadsfiskalen Gustaf Nilsson var en i Alingsås välkänd och mångbetrodd man. Han förordnades den 1 augusti 1878 att vara stadsfiskale i Alingsås. Under sin tid uppbar har en lång rad offentliga och enskilda uppdrag, det skulle föra för långt om alla hans uppdrag skulle räknas upp. Han lyckades under sina verksamma år hinna med otroligt mycket.

När områdesplanen för Alingsås innerstad antogs i december 1980 fanns i det avsnittet, som behandlade bevarande av kulturhistorisk värdefull bebyggelse, upptagna många bevarandevärda hus. Till den gruppen hörde just Gustaf Nilssons trävilla. Invändigt finns en del kvar av den ursprungliga inredningen med den nedre hallen och den stora trappan upp till andra våningen. Utvändigt är huset med sin snickarglädje, sina torn och tinnar och överraskande takutsprång ett klassisk barn av sin tid - det tidiga 1900-talet - då man i glädjen över att behärska de nya tidens utsmyckningar i trä ibland gick till överdrift. Men Gistaf Nilssons trävilla är inte någon överdrifternas hus vad gäller utsmyckning. Det är balanserat men också spännande och roligt.

Per Henrik Rosenström

Ur boken Hus och gårdar i Alingsås, 1987

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar